La Sâncraiu începe înlocuirea conductelor de apă problematice
Majoritatea clienților Gospodărie Comunală SA provin din mediul urban, însă operarea și întreținerea sistemelor rurale sunt la fel de importante ca cele din zonele mai dens populate. Dezvoltarea sistemelor rurale a fost extrem de lentă în anii ’90, iar problema este că în prezent sistemul nu poate face față cererii crescute. Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este localitatea Sâncraiu, unde rețeaua de apă a fost proiectată inițial pentru un număr mic de consumatori, dar între timp numărul acestora a crescut semnificativ.
Pe de o parte, conducta de la intrarea în sat este veche și semnificativ mai îngustă decât porțiunea adăugată în timpul lucrărilor ulterioare de extindere a rețelei, astfel că, evident, și presiunea trebuie să fie mai mare, ceea ce duce la suprasolicitare pe porțiunea de la intrarea în localitate, iar țevile se sparg lunar sau săptămânal, ducând la întreruperea furnizării serviciului timp de câteva ore.
Deși conductele de apă din Sâncraiu și cartierul Szalomér vor fi înlocuite cu fonduri europene, iar rețeaua va fi extinsă acolo unde nu există, problema se agravează, astfel că până la mijlocul verii conducta de apă de pe tronsonul problematic va fi înlocuită.
„Am convenit cu autoritățile locale să înlocuim conducta printr-un efort comun. Primăria, în calitate de proprietar al rețelei, va cumpăra conducta, iar noi vom face lucrările. La urma urmei, și pentru noi reprezintă o problemă faptul că trebuie să facem constant aceste reparații și să suportăm pierderile financiare cauzate de scurgerile de apă, deoarece nu locuitorii din Sâncraiu trebuie să plătească pentru acestea”, a explicat Kozsokár Attila, directorul Gospodărie Comunală SA
„Este vorba de puțin peste un kilometru, 1.080 de metri în total, iar costul conductei este de aproximativ 30.000 de lei, sumă pe care o alocăm din bugetul propriu. Aceasta este de fapt o soluție temporară, pentru că vom avea o conductă nouă și modernă, dar această lucrare trebuie neapărat făcută și nu mai poate aștepta. Va fi incomod, deoarece va implica săpături, dar este clar că aceasta este singura modalitate de a rezolva problema”, a explicat Fodor Imre, primarul localității Ilieni.
Gospodărie Comunală SA
Biroul de presă