Miért volt zavaros a víz Kovásznán és mikor oldódik meg a helyzet?

A megye többi városával ellentétben Kovásznán nem forrásokból, hanem a Bászka patakából érkezik a város ivóvize. A fürdővárosban rendszerint nem jelent problémát az eső, azonban az elmúlt hetek torrenciális zivatarjai megzavarták a rendszert.

Pap Lajos a Közüzemek Rt. helyi kirendeltségének vezetője elmondta: „a probléma sok összetevős, nem egyetlen oknál fogva lett zavaros az ivóvíz. Az első és legnagyobb gond az, hogy a városban sok a fizikai veszteség, tehát gyorsabban kell nagyobb mennyiségű ivóvizet előállítania a rendszernek, másodsorban ekkora esőzések esetében olyan mennyiségű sárlé zúdul be, amiből nem lehet azonnal ivóvizet készíteni, illetve egy picit bezavart az is, hogy a gyűjtőterületen volt erdőírtás, de ez a legkisebb tényező. Ha az erdőírtás miatt lenne nagyon sáros a víz, az nem tisztulna le 24 óra alatt, mert lényegében ennyi időre volt szükség ahhoz, hogy a víz zavarossága 7000 mtu, azaz nagyon zavaros értékről visszaálljon a normális paraméterek közé.”

Egy kisebb esőzés természetesen nem okoz gondot Kovásznán a vízszolgáltatásban, ezt a város lakói is megtapasztalhatták. Pap Lajos elmondása szerint hasonló gondok rendkívül ritkán adódnak, ennek ellenére a Közüzemek Rt. szeretné a helyzetet megoldani, ami azonban úgy a szolgáltató, mint a város részéről befektetést igényel, és nagyjából 3-5 éves időszak alatt kivitelezhető.

Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezetője elmondta: „az idei céljaink közt Kovászna városában a vízveszteség csökkentése kiemelt helyen áll. Ha nem lennének komoly veszteségeink, akkor a rendszerben található vízmennyiség valószínűleg elegendő lett volna ahhoz, hogy ne legyen fennakadás – a vízveszteség nekünk gazdasági szempontból is baj, de a szolgáltatás folytonossága miatt is célunk ez. Folytatjuk a munkát, konkrétan azzal, hogy nemsokára elindítjuk a veszteségmérő szenzorokat.

Közüzemek Rt.

Sajtóiroda