Sepsiszentgyörgyön folytatják a digitalizálást

2023-ban kezdődött el az érdemi munka a vízhálózat digitalizálásának terén Sepsiszentgyörgyön: ekkor az év végéig nagyjából 3000, távolról is leolvasható vízórát szereltek fel a szolgáltató megbízásából.

Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezetője elmondta: „az mindig is nyilvánvaló volt, hogy abban a korban, amikor egy telefonról láthatjuk, hogy hány fok van az otthonunkban, el tudjuk indítani a robotporszívót, vagy felkapcsolhatjuk az áramot, nem életképes megoldás, hogy egy információért egy személynek autóba kell ülnie, el kell mennie 4 km-et, majd vissza kell jönnie a székházba. Ez pénz és időpazarlás. A kihívás, hogy még az előző évszázad technológiájába próbáljuk beépíteni a modern technológiát. Sepsiszentgyörgyön nagyjából 6000 vízóránk van: ezek nem az emberek otthoni órái, hanem annál sokkal precízebb eszközök, ezek a fő vízórák egy tömbházban. Mivel ezek nagyon pontosak, sokkal kisebb mozgást is érzékelnek, mint az otthoni órák, folyamatosan ellenőriztetni kell a működésüket az erre szakosodott, független cégeknél, tehát nem mi magunk végezzük. Ahogy a metrológiai vizsgálat zajlik, leszereltetjük ezeket és távolvasási modullal ellátva kerülnek vissza az aknákba. A digitalizálás a vízveszteség helyének azonosításában, ezzel együtt csökkentésében is segít, de kollégáink is gyorsabban tudnak egy-egy feladattal haladni úgy a számlázási osztályon, mint a javítások terén”.

Kozsokár Attila azt is elmondta, hogy sokkal gyorsabb tempót szeretne ezen a téren, a Közüzemek Rt. folyamatosan keresi a pályázási lehetőségeket. „Nem csak Sepsiszentgyörgyön kell dolgoznunk, hanem Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón is: szeretném, ha ezeken a helyszíneken is komolyabban haladnánk.”

Sepsiszentgyörgyön az elmúlt hét során több helyen is volt félnapos vízelzárás: ezek a munkálatok is részint a digitalizáláshoz köthetők: GSM hálózatot használó áramlásmérőket és elzárókat telepítenek, cserélnek. Az áramlásmérők azért fontosak, mert segítségükkel könnyen lehet azonosítani, hogy Sepsiszentgyörgyön melyik zónában akkora vízveszteség, ami szabad szemmel nem látható csőtörésre vagy egyéb meghibásodásra utal – magyarázta Kelemen Szabolcs a Közüzemek Rt. a diszpécserszolgálat vezetője.

A város összesen 22 mérési zónára van felosztva: a veszteségek keresése általában az éjszakai vízfogyasztás statisztikái alapján történik, ugyanis ilyenkor a vízfogyasztás rendkívül kevés, így ha valahol ömlik a víz, az a normálistól eltérő értéket mutat majd.

Kozsokár Attila elmondta: a vízórák cseréjének kivitelezése a tavaly sok fejfájást okozott úgy a lakóknak, mint a Közüzemek Rt-nek: „ha akkor elzavarjuk a kivitelezőt, elbukjuk a pályázati támogatást, sajnos az sem volt opció. A folytatásban a vízóracserét mi fogjuk végezni, így nem lesznek majd fölösleges vízelzárások. Fontos a digitalizálás, de nem szeretem a fejetlen munkát, mi arra fogunk törekedni, hogy hatékonyabb legyen a munka.”

A digitalizáláshoz a Közüzemek Rt. által használt softwarek cserélése is hozzátartozik: az átállás éppen folyamatban van – részletekkel egy későbbi időpontban jelentkezünk.

Közüzemek Rt.

Sajtóiroda