Idén a kevésbé forgalmas részeken dolgozik a Közüzemek Rt.

A föld alatt csak a szakemberek tudják, hogy milyen állapotúak a vezetékek, a városlakók akkor szembesülnek a problémákkal, amikor már nagy a baj, és az aknából ömlik a szennyvíz, az aszfaltból felszivárog a víz” – fogalmazott Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezérigazgatója.

Sepsiszentgyörgyön a 2024-re tervezett munkálataink megelőző jellegűek, nem akarjuk megvárni, hogy a probléma óriásivá váljon, szeretjük megelőzni. A másik dolog, amit Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalával egyeztetve fogunk az idén több helyszínen is végrehajtani, az a parkolók területén történő vezetékcsere, pl. az egykori Lux Mozi udvarán vagy az Egészségügy sétányon. A hivatal több helyen is akarja a parkolókat rendezni, ami azt jelenti, hogy azokon a helyszíneken nem lehet majd évekig aszfaltot törni és ez olyasmi, amit mi is igyekszünk elkerülni” – fejtette ki az igazgató.

A megyeszéken az elmúlt évek során többször került szóba a Gróf Mikó Imre utcában esedékes szennyvízvezeték-csere, azonban ennek a pontos időpontja nincs eldöntve, az is lehet, hogy lehet idén nem kerül sor rá. Sor kerülhet munkálatokra a Cigaretta utcában, amennyiben a város egy átfogó felújítás mellett dönt: itt a Közüzemek Rt. részéről azonban kevesebb tennivaló akad, hiszen itt már modern víz és esővízvezetékek vannak – közölte Butyka Elemér üzemeltetési igazgató.

Kisebb munkálatokra kerül sor 2024-ben a város több részén: a Hóvirág utca Millenium és Tavasz utcák által behatárolt szakaszán meghosszabbítják a magasnyomású vezetéket, így a környéken javul majd a víznyomás, a Puskás Ferenc utcában befejeződik a víz és szennyvízvezeték hálózat kiépítése, az Arany János utcában az esővíz és szennyvíz vezetéket újítják fel, de több munkálat lesz a Híd, a Vasile Goldiș utca különböző részein, lesz vízvezetékcsere a Váradi József utca alsó szakaszán található tömbházaknál, vagy a korábban több problémát okozó Barátság sétányi fémvezetéket is cseréni akarják.

A digitalizáció jegyében Sepsiszentgyörgyön folytatódik a hozam- és nyomásmérők elhelyezése, az ezek által szolgáltatott adatokat központilag is lehet majd követni, elhelyeznek a város különböző pontjain olyan eszközöket, amellyel a vízhez kötelezően adagolt klór szintjét lehet majd mérni, illetve sok helyen kerül sor további vízaknák kialakítására.

Sepsiszentgyörgyön továbbra is probléma a szennyvízátemelők folyamatos meghibásodása: a legtöbb esetben a szennyvízaknába bekerülő hulladék a problémát, de továbbra is rengeteg olyan dolog kerül a szennyvízbe, ami problémát tud okozni, kezdve a nedves törlőkendőktől egészen a deszkadarabokig.

Ennek kapcsán felmerült a város egyik legnagyobb átmérőjű szennyvízvezetékének a takarítása is: ez nehezebb folyamat és a Nicolae Iorga csendőrlaktanya közeli részétől egészen a szennyvíztisztítóig zajlik majd: a 800 mm-es vezetéket egy erre szakosodott cég tisztítja majd ki.

A Közüzemek Rt. továbbra is arra kér minden fogyasztót, hogy a wc-be, utcai kanálisokba ne dobjanak ruhákat, tárgyakat, hiszen a probléma azon a környéken fog jelentkezni.

Közüzemek Rt.

Sajtóiroda