Indul a távolvasás

A Sepsiszentgyörgyön felszerelt okos vízórák állását már kopogtatás nélkül is tudják olvasni: a Közüzemek Rt. munkatársai táblagéppel végzik az eddig sokkal több időt felölelő feladatot.

„Én azt hiszem, hogy az nem egy 21. századi eljárás, hogy valaki ül otthon csak azért, hogy leolvassanak valamilyen órát nála. Ezért is akartuk a digitalizálási pályázatot megvalósítani: legyenek megbízható adataink, illetve a fogyasztókat is mentesítsük egy plusz teendőtől. A digitális vízórák beszerelése csak mostanra ért véget, mindenképpen ezeké a jövő. A december közepén befejezett munkálatok meglátásom szerint csak az elejét képezik egy folyamatnak, ha minden úgy működik, ahogy kell, akkor ez lesz következő évek egyik feladata” – fogalmazott Kozsokár Attila vezérigazgató.

Mint ismeretes Sepsiszentgyörgyön magánházak vízóráit, illetve tömbházak főóráit cserélték le EU-s pályázati alapokból: a szerződött 3000 vízórából 2920-at szerelt fel a kivitelező cég, ami 97%-os megvalósítást jelent.

„Amit a kivitelező elmulasztott azt majd mi pótoljuk a saját kollegainkkal a következő év során. Most, mivel az ünnepek közelednek nem szeretnénk azt, hogy bárhol el kelljen zárnunk a vizet. Mindenképpen köszönjük a lakók megértését, mert sajnos azt kell mondanom, hogy a kivitelező munkája nem volt következetes, nem tartották a megbeszélt határidőket, ezért többször is előfordult, hogy nem egy alkalommal kellett vizet zárjunk egy adott helyszínen, hanem 2, vagy 3 alkalommal is. Ezt persze nem így szerződtük le, viszont, hogyha nekiállunk és felrúgjuk a szerződést, elesünk a pályázati pénztől, ami meg szintén rossz” – szögezte le az igazgató.

Az új, okosórák lehetővé teszik a távolvasást: ez azt jelenti, hogy a Sepsiszentgyörgy azon háztartásaiban, ahol ilyen órát szereltek már nem kopog be senki a vízóra állásért (amit a régi vízórákkal felszerelt magánházak lakói továbbra is jelenthetnek az apacov.ro honlapon).

Kozsokár Attila elmondta: „Örvendünk, hogy lezárult a pályázat, mert elég későn született meg a kiírás, ezért is volt ennyi kapkodás körülötte, hiszen rendkívül szűk időkeret volt a megvalósításra. A felszerelt közel 300 óra nagyjából a városi főórák felét teszi ki, ezt a fejlesztési irányt mindenképp folytatni akarjuk a következő években, kiterjesztve valamilyen módon a tömbházi fogyasztókra is: találunk rá vagy EU-s, vagy más alapokból lehetőséget.”

Közüzemek Rt – Sajtóiroda