Április végéig elkészülhet a Csíki utca

Sepsiszentgyörgy egyik legfontosabb utcája, a Csíki utca elkészülhet 2022 április végéig – legalábbis a víz és szennyvízhálózat rész. Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezetője, ha visszafogottan is, de derűlátó a munkálatokat illetően.

„A téli hónapok rendszerint leállást jelentenek számunkra, azonban az enyhe idő lehetővé teszi, hogy a Közüzemek folytassa a vezetékcserét. A Csíki utca nagy volumenű munka, ugyanakkor a város életére is hatással van: a polgármesteri hivatal is azt kérte, hogy ne zárjuk le teljesen a forgalom elöl, amit mi is fontosnak tartottunk. A
vezetékcserével elkerülhetetlen, hogy az aszfaltot is feltörjük: mivel a város amúgy is aszfaltozásra készült, indokolt volt a vezetékek cseréje is. Az ivóvízhálózat egy jelentős részét már korábban cseréltük, most 535 méter vezeték cseréje zajlik” – fogalmazott Kozsokár Attila.

Az igazgató elmondta: a vízvezetési munkálat terv szerint halad, pillanatnyilag közelít az 50%-hoz az elvégzett munka mennyisége. A szennyvízhálózatot teljes egészében cserélik, az összesen 2033 méter vezetéket jelent. A teljes munkálat 197 új csatlakozót és 57 aknát is magába foglal – a csatlakozók cseréje a munkálatok vége felé,
tavasszal történik meg.

Arra a kérdésre, hogy az április határidő korai vagy kései, Kozsokár Attila rámutatott: a körülmények befolyásolják a munka tempóját, hiszen nagyon hidegben nehezen tartható az ütemterv, míg plusz fokokban, érthető módon, könnyen lehet dolgozni. (A vezetékek hegesztése csak akkor tart, ha 5 fok fölött végzik azt.) A vízvezetékek esetében egy elem cseréje az ásástól számítva nagyjából 4 órát tesz ki – ezek nagy és nehéz vezetékek, amelyeket egy ember nem tud mozgatni, ez csak géppel oldható meg.

A Csíki utcai munkálatokon 6 géppel, 2 billentős autóval és 1 szivattyús autóval átlagosan 10-15 ember dolgozik. A hideg időszak nem jelent teljes leállást, hiszen ásni még lehet, de ez is csak úgy oldható meg, hogy a forgalmat ne lehetetlenítse el a munka.

„Kollégáim azt jelezték, a tervezett időrendet tartjuk: személy szerint szerettem volna, hogy ez a munkálat még gyorsabban haladjon, de mindig vannak meglepetések: ha minden jól megy, gondolok itt elsősorban a kedvezőbb időjárásra, akkor április végére végzünk, így az aszfaltozás is közelebb kerül” – mondta el az igazgató.